Κορονοϊός: Νέο όπλο στην καταπολέμηση του ιού το E-Learning
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχοντας σαν στόχο να κερδίσει την μάχη “με τις όλο και πιο πολύπλοκες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης υγείας” όπως ο Κορονοϊός 2019-nCoV, βάζει στην φαρέτρα του ένα νέο όπλο.
Δεδομένου ότι αυτό που παίζει ρόλο στην καταπολέμηση κάθε επιδημίας, είναι η σωστή και γρήγορη αντιμετώπιση, ήταν απαραίτητο να βρεθεί ένας τρόπος εκπαίδευσης σε πραγματικό χρόνο, όλων των φορέων υγείας σε κάθε άκρη του πλανήτη. Η λύση που βρέθηκε ακούει στο όνομα πλατφόρμα E-Learning (online εκπαίδευση) και είναι η απάντηση της τεχνολογίας για άμεση, αποτελεσματική και οικονομική εκπαίδευση.
Πρόκειται για έναν ιστότοπο με videoμαθήματα ικανά να μεταφέρουν την γνώση στην άκρη της γης, με το πάτημα ενός κουμπιού και χωρίς έξτρα κόστος, πέρα από την αρχική δημιουργία των μαθημάτων.
Παράλληλα είναι ένας τρόπος να μάθουμε όλοι – από έγκυρη πηγή – όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον κορονοιό.
Η ιστορία διδάσκει
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας “Οι προηγούμενες κρίσεις μας έχουν διδάξει ότι ακόμη και το πιο εξειδικευμένο προσωπικό απαιτεί συνεχή μάθηση για να ανταποκρίνεται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στις απειλές του 21ου αιώνα. Χρειαζόμαστε ένα εργατικό δυναμικό έτοιμο, πρόθυμο και ικανό – με αριστεία στην γνώση – στο οποίο να μπορούμε να στηριχθούμε για την διάσωση ζωών”
“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πρόγραμμα έκτακτων αναγκών υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δίνει προτεραιότητα στη μάθηση και την κατάρτιση, καθώς ο στόχος είναι η εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής προστασίας του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία.”
Δωρεάν εκπαιδευτική πλατφόρμα E-Learning
Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αποκτήσει γνώσεις σε πραγματικό χρόνο από εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ σχετικά με τον εντοπισμό, την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τον έλεγχο του νέου κορονοιού μέσα σε 10 ημέρες από την έναρξη των μαθημάτων E-Learning.
Η δωρεάν εκπαιδευτική πλατφόρμα E- Learning είναι διαθέσιμη για όσους ενδιαφέρονται για τον νέο κορονοιό, αλλά και για μελλοντικές έκτακτες ανάγκες. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε πριν από 3 χρόνια εξαιτίας καταστάσεων έκτακτης ανάγκης όπως το nCoV, που ανάγκασαν τον ΠΟΥ να πρέπει να προσεγγίσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με εκπαιδευτικό υλικό σε πραγματικό χρόνο και με μικρό κόστος.
Ρεκόρ αποδοχής της νέας τεχνολογίας
Ο Heini Utunen, υπεύθυνος του OpenWHO για το “Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία” δήλωσε “Η δουλειά μας είναι να συνεργαστούμε με εμπειρογνώμονες της τεχνικής υγείας για την δημιουργία μαθημάτων με βάση τις αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων, ώστε να είναι χρήσιμη τόσο για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, όσο και για το προσωπικό μας”.
Συμπλήρωσε επίσης “Η online πλατφόρμα μας – OpenWHO – είναι ήδη προσβάσιμη από χρήστες από όλες τις χώρες της γης, παρέχοντας περισσότερα από 60 μαθήματα σε 21 γλώσσες. Η παροχή κατάρτισης στην τοπική γλώσσα των ανταποκριτών είναι πολύ σημαντική, ειδικά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης “
Περίπου 3000 νέοι χρήστες εγγράφονται καθημερινά για εκπαίδευση, ενώ περισσότερα από 2.500.000 άτομα έχουν δει το εισαγωγικό βίντεο του μαθήματος στο YouTube.
Ομάδα ανάπτυξης E-Learning στον ΠΟΥ
Ο ΠΟΥ διαθέτει πλέον μια μικρή ειδική μονάδα “Ανάπτυξης της Μάθησης και των Ικανοτήτων” που επιτρέπει την γρήγορη ανάπτυξη εκπαιδευτικών μαθημάτων E-Learning, με στόχο την μεταλαμπάδευση της τεχνογνωσίας σε πραγματικό χρόνο, σε εκείνους που την χρειάζονται περισσότερο στην πρώτη γραμμή.
Η online εκπαίδευση και τα πολυμέσα (video, ebook, 2d & 3d animation etc) μπορούν να καταστήσουν εξαιρετικά αποτελεσματική και φτηνή την εκπαίδευση σε κλίμακα.
Συμπέρασμα
Ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο, αστικοποιημένο και συνδεδεμένο κόσμο, όπου άνθρωποι, φορείς και αγαθά βρίσκονται σε συνεχή κίνηση. Αυτή η δικτύωση και συνεχής κίνηση ενισχύει τις απειλές για την υγεία μας από μολυσματικούς κινδύνους, φυσικές καταστροφές, ένοπλες συγκρούσεις και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Αν η τεχνολογία οδήγησε στην σημερινή ευκολία δικτύωσης που αυξάνει τον κίνδυνο, μπορεί να είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να προσαρμοστούμε και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους κινδύνους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Κορονοϊό, που ανανεώνονται καθημερινά, πατήστε ΕΔΩ
Leave a Reply