Στη Νότια Κορέα, τα ρομπότ προσλαμβάνουν ανθρώπους!
Αρκετές εταιρείες της Νότιας Κορέας αρχίζουν να εμπιστεύονται τα ρομπότ για την πρόσληψη των υπαλλήλων τους.
Ο νοτιοκορεατικός όμιλος Lotte προσλαμβάνει 800 υπαλλήλους τον Μάρτιο με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, για την ανάλυση των χιλιάδων βιογραφικών σημειωμάτων και των συνοδευτικών επιστολών που απέστειλαν οι υποψήφιοι. Αυτή η τάση αναπτύσσεται ραγδαία στη Νότια Κορέα καθώς ρομπότ, όπως ο Pepper της SoftBank Robotics, είναι όλο και περισσότερο παρόντες στις προσλήψεις στη Νότια Κορέα.
Τον Ιανουάριο του 2018, οι συνοδευτικές επιστολές των υποψηφίων για την θέση εργασίας στη νοτιοκορεατική εταιρεία επεξεργασίας SG Hynix, είχαν ήδη αξιολογηθεί με τεχνητή νοημοσύνη. Μια τεχνολογία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίησε η εταιρεία Lotte, η οποία υποστήριζε ότι την τελική απόφαση θα έπαιρνε κάποιος υπεύθυνος μετά από συνέντευξη.
Η νοτιοκορεατική start-up Midas IT, παρουσίασε, στις αρχές Μαρτίου, ένα σύστημα συνεντεύξεων μέσω υπολογιστή: ο υποψήφιος βρίσκεται μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, απαντά σε ερωτήσεις, παίζει παιχνίδια, ενώ το “ρομπότ” αναλύει τις απαντήσεις του, τον τόνο της φωνής του, ακόμα και τις εκφράσεις του προσώπου του! Η εταιρεία χρησιμοποίησε το σύστημα αυτό πέρυσι για να επιλέξει υπαλλήλους ανάμεσα από 10.000 υποψηφίους. Όπως υποστηρίζει η Midas IT, η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποίησαν, μπορεί να καθορίσει ποιο είναι το κατάλληλο πόστο για κάθε εργαζόμενο.
Μείωση των διακρίσεων
Η συγκεκριμένη μέθοδος αρχίζει να διεθνοποιείται. Από το περασμένο έτος, η αγγλο-ολλανδική πολυεθνική Unilever χρησιμοποιεί, επίσης, ένα παρόμοιο σύστημα για το πρώτο στάδιο της διαδικασίας πρόσληψης. Οι υποψήφιοι περνούν μια αυτοματοποιημένη προκαταρκτική συνέντευξη, μέσω του smartphone ή του tablet τους, πριν συναντηθούν με τον υπεύθυνο που θα γίνει η συνέντευξη.
Το πρώτο πλεονέκτημα για τις εταιρείες είναι η εξοικονόμηση κόστους και χρημάτων που καθιστούν εφικτές αυτές τις τεχνολογίες: μια τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει σε λίγες ώρες χιλιάδες βιογραφικά σημειώματα και συνοδευτικές επιστολές.
Σύμφωνα με τους σχεδιαστές τους, αυτά τα ρομπότ πρόσληψης θα μειώσουν επίσης τις διακρίσεις κατά την πρόσληψη: η Unilever προσλαμβάνει εργαζόμενους διαφορετικής καταγωγής από τότε που χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα.
Σκεφτείτε σαν ρομπότ …
Στη Νότια Κορέα, ωστόσο, αναγνωρίζονται και τα μειονεκτήματα που προκύπτουν από αυτές τις μεθόδους. “Οι υποψήφιοι που ερωτήθηκαν από τα ρομπότ λένε ότι είναι ανήσυχοι όταν μιλούν σε έναν υπολογιστή και ότι η εμπειρία είναι “δύσκολη και αφύσικη”, υποστηρίζει η νοτιοκορεατική εφημερίδα Joongang Ilbo.
Επίσης, η Νότια Κορέα είναι μια κοινωνία όπου η διαφορετικότητα δεν εκτιμάται, η πίεση να ενεργείς και να σκέφτεσαι όπως οι άλλοι είναι έντονη. Είναι δύσκολο να δούμε πώς ένα λογισμικό μπορεί να αξιολογήσει θετικά έναν δημιουργικό υποψήφιο, ο οποίος σκέφτεται με έναν πρωτότυπο τρόπο. Για να προσληφθεί, θα πρέπει να σκέφτεται κυριολεκτικά σαν ρομπότ.
Leave a Reply